Thursday, June 9, 2016

Ramazan gelmis hos gelmis



Ne zaman kafamda biseyler tasarlayip, vakit bulup yazayim desem uzucu bir olay oluyor ve ben aman Sevcan insanlar nelerle ugrasiyor sen ne yapiyosun diye dusunup vicdan azabi cekiyor ve de yazmaktan vazgeciyorum.

Son birkac gundur de yine bu nedenle yazmak istedigim seyleri erteledim. Zaten kisa tutmayi planliyorum. Tarif yazip kacacagim. Belki Razaman ayinda birilerine faydam dokunur diye dusundum.

Bu mubarek gunlerde Rabbim yapilan ibadetleri kabul etsin. Hepimize, amacina uygun sekilde gecirmeyi nasip etsin. 17 saat kadar oruclu olunca insan mutfakta kendine odul vermek istiyor bu da bir gercek. Ya da ben oyleyim. Abartmadan, asiriya kacmadan ve gun icinde vucudumuzun ihtiyaci olacagi besinleri iceren yiyecekler pisirmeye calisiyorum.

Her sene yapip sonra miktarlarini unuttugum pide tarifim var bugun. Yazayim ki ne kadar un koyuyordum, kac tane cikiyodu falan diye dusunmeyeyim artik, degil mi :-) Yukarida yazdigim gibi gurbette cani cekmis birilerine belki faydali olabilirim.

 

 Hamuru icin malzemeler;
1 cup ilik su
1 cup ilik sut (ben ikisini de tek bir kaba koyup mikrodalgada isitiyorum 30 saniye kadar)
3 yemek kasigi zeytin yagi
2 slime tatli kasigi maya
1 tatli kasigi seker
1/2 tatli kasigi tuz
4 cup kadar un.

Ben hamuru mikserde yapiyorum ve silme 4 cup un gayet yeterli oluyor. Nasil anliyorum derseniz, hamur toparlaniyor ve mikserin kabinda un veya hamur kalmiyor, elle dokununca da yumusak ama puruzsuz oluyor. 20-30 dakika kadar uzerini kapatip iki katina cikmasini bekliyoruz hamurun.

Hafif unlanmis tezgaha hamuru alip elimizle toparlayip ikiye ayiriyoruz. Bu olcuyle yaklasik 30 cm capinda iki adet pide cikiyor. Once birini elimizle bastirarak tatli tabagi buyuklugune getiriyoruz., daha sonar digerine de ayni islemi uyguluyoruz.

Sonraki asamaya gecmeden once pideleri pisireceginiz tepsiye aktarmaniz daha iyi olur.

Uzeri icin malzemeler;
1/2 bardak su
1 yemek kasigi un
1 yumurta sarisi
Susam ve/veya corekotu (istege bagli)

Su ve unu iyice karistiriyoruz.Parmaklarimizi bu karisimla islatip pideleri daha da inceltip caplarini 30 cm ye getiriyoruz. Ara ara islatarak bu islemi yapiyoruz, bir kez degil tabi :-)Yok ben daha ince istiyorum tepsim de musait derseniz biraz daha inceltebilirsiniz. Desen olsun diye elimle dilim yaptim, bicak veya rulet kullananlari da gordum ama hamurun tamamini delmiyoruz, ona dikkat edelim lutfen. Yumurta sarisini firca yardimiyla uzerine surup corekotu ve susami da serpistirince pidelerimizi firin isinincaya kadar tepsi mayasi icin birakiyoruz. 10-15 dakika en fazla. Bu asamada cok beklerse ekmek gibi daha fazla kabarir. Ben her cesit ekmek, pogaca turundeki hamur islerini 425F'te pisiriyorum. Sizin firininizin turune gore ayari degisebilir. Zaman tutmuyoru maalesef piserken ama cok da uzun surmuyor, 20 dakika en fazla. Yeterince kizarinca firindan aliyoruz. Ister ifterda isterse sahurda afiyetle yiyoruz. Bir tanesi yan komsuya gitti bizde dun aksam. Bugun gorursek feedback aliriz kendilerinden. Esim ve ben ayiptir soylemesi yemegi birakip pideye daldik resmen dun :-) Afiyet olsun simdiden... 

No comments:

Post a Comment