Tuesday, October 14, 2014

Baharatli / Otlu Pogaca


Merhaba sevgili okur,

Gecen Cuma instagramda gorup aninda yapma istegimin geldigi yumusacik pufidik pogaca tarifi yazacagim bugun. Tarifin sahibi pek maharetli Cahide Sultan. Ben tabi evde olan malzemeleri kullandigim icin her zamanki gibi tarifi %100 uygulamadim. Bir kere bulundugum sehirde yas maya yok dolayisiyla biz hep kuru maya kullaniyoruz. Bu ara maydonoz ve dere otunu pek yememeye calistigim icin evde yoktu, o yuzden ot yerine biraz baharat kullandim ben.

Taze demlenmis cayla yumusacik firindan yeni cikmis pogacalar beni gayet tatmin etti. yapmak isterseniz malzemeler soyle;

1 cup ilik sut
1/2 cup zeytin yagi / sivi yag
1 yemek kasigi yumusak tereyag
2 yumurta (birinin sarisi uzeri icin ayrilacak)
1 tatli kasigi kuru maya
2 tatli kasigi seker
2 cay kasigi tuz
100 gr. kadar beyaz peynir (ufalanmis)
Kekik-nane-pulbiber veya incecik dogranmis bir avuc maydonoz/dereotu
3 cup + 2 kasik un

Her zamanki gibi ilik sut, seker ve mayayi birkac dakika bekletelim veya mikserle yoguracaksaniz karistiralim, yaglari ve yumurtalari ilave edip karistirmaya devam edelim. Un ve de tuzu ekleyip yumusacik bir hamur yoguralim 10 dakika kadar. Daha sonra icine peynir ve baharatlari(veya kiyilmis otlari) ilave edip bir dakika daha yoguralim.Agzi kapali olarak hamuru 20 dakika kadar dinlendirelim veya hamur iki katina cikincaya kadar diyelim en iyisi. Sure oda sicakligina gore degisebilir. Hamuru iki beze olarak ayiralim, hafif un serpilmis tezgahta ister elimizle isterse merdaneyle servis tabagi buyuklugunde acalim. Sekiz parcaya bolup her birini yarim ay olacak sekilde saralim. Ben icine baska bisey koymadim ama burada da ilave peynir veya baska birsey konabilir. Diger bezeye de ayni islemi yapalim. Toplamda 16 adet pogacamiz oluyor.Yarim saat kadar da tepside beklettikten sonra ayirmis oldugumuz bir yumurta sarisini pogacalarin uzerine surup isinmis firinda pisirelim. Ben 420F de yaklasik 15 dakika kadar pisiriyorum. Ama hep yazdigim gibi firindan firina degisebiliyor bu sure.

Afiyet olsun!

No comments:

Post a Comment